Organisatieonderdelen | Werken bij de Belastingdienst (2024)

Klantinteractie & Services

De Directie Klantinteractie & -services (KI&S) is namens de andere directies in het primair proces verantwoordelijk voor de massale interactie met burgers en bedrijven en voor de vernieuwingen van deze massale interactie en stuurt daarbij op het voorkomen van onnodige interactie. Wanneer interactie waarde toevoegt, zorgt KI&S voor heldere informatie en een persoonlijke benadering zodat burgers en bedrijven zelf hun zaken met de Belastingdienst kunnen regelen via de digitale voorzieningen zoals de portalen en de website. En hebben belastingplichtigen of toeslaggerechtigden alsnog een vraag, dan worden ze in één contact goed geholpen. Én KI&S verzamelt en analyseert klant- en kanaalkennis.

Midden- en kleinbedrijf

De Directie Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is verantwoordelijk voor de fiscale behandeling van het Midden- en kleinbedrijf en onderscheidt entiteiten in het middenbedrijf (ongeveer 0,4 miljoen) én in het kleinbedrijf (ongeveer 1,8 miljoen kleine bedrijven, starters en ZZP’ ers).
De klantbehandeling kenmerkt zich door informatiegericht toezicht en een integrale en subjectgerichte aanpak. MKB streeft optimalisering van belastingopbrengsten na door de inzet van diverse handhaving- en toezichtmiddelen ter versterking van de compliance, met aandacht voor slimme en nieuwe IT- toepassingen. MKB is ook verantwoordelijk voor het vorm en inhoud geven aan de integrale overheidssamenwerking. Én MKB houdt zich bezig met deurwaarderij en waarde-onderzoek.

Directie Bestuurlijke en Politieke Zaken

De directie Bestuurlijk en Politieke Zaken (BPZ) ondersteunt de algemene leiding van de Belastingdienst bij het besturen van de dienst. Dat vergt het organiseren van de stukkenstroom van en naar de algemene leiding binnen de dienst, met het kerndepartement en de bewindspersonen. Hierbij is bijzondere aandacht voor politiek-bestuurlijke advisering en programmatische informatie. Daarnaast vraagt het om het bieden van overzicht en adviseren over deze informatie, en in praktische zin uitvoeren van specifieke bedrijfsvoeringstaken.

Bureau Investeringsagenda

Het Bureau Investeringsagenda (BIA) ondersteunt, stimuleert en verbindt de primaire procesdirecties die de opgave van de Investeringsagenda moeten realiseren, maar is daar niet verantwoordelijk voor: die verantwoordelijkheid ligt bij het primaire proces. BIA is verantwoordelijk voor het creëren van overzicht.

Control & Financiën

De concerndirectie Control en Financiën (cd C&F) adviseert de directeur-generaal Belastingdienst en de directeuren van de dienstonderdelen over het budget, het uitvoerings- en handhavingsbeleid, de informatievoorziening, databeheersing en de bedrijfsvoering.

Fiscale & Juridische Zaken

De fiscaliteit is het geheel van wetten, regels en procedures voor de belastingheffing en daarmee de kern van de Belastingdienst. Elke verandering in fiscale wetgeving heeft impact op burgers en bedrijven, maar ook op de Belastingdienst zelf. Rechtmatigheid, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid zijn belangrijke waarden die de Concerndirectie Fiscale en Juridische zaken (FJZ) voor de Belastingdienst als geheel moet bewaken. Alle (fiscale) zaken die politiek, publicitair, budgettair gevoelig zijn of het beleid raken vallen onder de verantwoordelijkheid van deze directie, waarbij het accent van de werkzaamheden ligt op het adviseren van de ambtelijke en politieke top op de beleidsterreinen belastingen en juridische zaken. Het borgen van checks & balances op het terrein van bestaande wet- en regelgeving is hierbij een belangrijk uitgangspunt.

Innovatie & Strategie

De concerndirectie Innovatie en Strategie (I&S) heeft als missie het strategisch en innovatief vermogen van de Belastingdienst te versterken. Zo worden we als Belastingdienst een meer toekomstbestendige organisatie. De directie I&S haalt ervaringen van buiten naar binnen, maakt relevante ontwikkelingen in de omgeving zichtbaar en voert het gesprek over de mogelijke betekenis hiervan voor het werk en de strategie van de Belastingdienst. De directie heeft voelsprieten in de omgeving: van vergelijkbare organisaties en belastingdiensten in andere landen tot klanten van de Belastingdienst; van wat er speelt op de werkvloer tot ontwikkelingen in de (internationale) wetenschap.

Dit draagt bij aan het vermogen van de Belastingdienst om in te spelen op nieuwe vragen en veranderende omstandigheden. I&S verbindt innovatie- en strategieactiviteiten binnen de organisatie. De directie bestaat uit ongeveer 40 fte en werkt zowel vanuit Den Haag als Utrecht.

Informatievoorziening & Databeheersing

De Belastingdienst is een omvangrijke IV-gedreven organisatie, waarbij het werken op basis van gemeenschappelijke architectuur, standaarden, technieken en methoden van groot belang is voor de bestuur- en beheersbaarheid ervan. Voor data en het voorkomen van datalekken is de Concerndirectie IV- en Databeheersing (IV&D) verantwoordelijk voor het stellen en onderhouden van kaders hiervoor. IV&D is ook verantwoordelijk voor de vertaling van rijksbrede kaders naar een enterprise-architectuur en een effectief applicatie- en portfoliomanagement, waarin zowel concrete bestuurlijke keuzes worden vastgelegd als keuzes die gemaakt worden in het licht van innovatie & strategie.

Uitvoerings- en Handhavingsbeleid

Als concerndirectie is Uitvoerings- en Handhavingsbeleid (UHB) verantwoordelijk voor het stellen van kaders, het formuleren van beleid en het beschikbaar stellen van instrumenten. Hierbij gaat het om kaders en beleid met betrekking tot uitvoering, handhaving en internationale activiteiten. UHB bereidt de besluitvorming voor over op strategisch niveau te maken keuzes en fungeert als schakel tussen politiek en uitvoering. UHB signaleert ontwikkelingen op deze terreinen en legt voorstellen voor verandering aan de juiste besluitvormingstafels voor. Ook is UHB aanspreekpunt voor politiek-bestuurlijke aangelegenheden. UHB coördineert de uitvoeringstoetsen en is –samen met concerndirectie Fiscale en Juridische Zaken – aanspreekpunt voor de collega’s van het directoraat-generaal Fiscale Zaken.

Organisatie & Personeel

De Belastingdienst is een grote uitvoeringsorganisatie die door zijn rol in een snel ontwikkelende maatschappij iedere keer opnieuw voor grote uitdagingen staat. De omvang en de samenstelling van het personeelsbestand en de talrijke maatschappelijke ontwikkelingen vragen om een concerndirectie die zich op strategisch niveau bezighoudt met organisatieontwikkeling en personeelsbeleid. De Concerndirectie Organisatie en Personeel (O&P) heeft én neemt die verantwoordelijkheid.

Corporate Dienst Communicatie

De Corporate Dienst Communicatie (CDC) ondersteunt de organisatie in het bereiken van organisatiedoelstellingen en levert hiervoor expertise op het gebied van uniforme communicatie. Zo draagt CDC bij aan de organisatiedoelstellingen op het gebied van toezicht, handhaving, compliance en moderne klantinteractie. Intern draagt CDC bij aan het functioneren van medewerkers, aan hun gevoel van betrokkenheid, werkuitvoering, samenwerking met anderen en aan de interne dialoog over de organisatie(veranderingen).

Datafundamenten & Analytics

De Corporate Dienst Datafundamenten en Analytics (DF&A) werkt voor directies van de Belastingdienst die belast zijn met de fiscale behandeling van burgers en bedrijven én voor bedrijfsvoering. DF&A levert signaalmodellen en informatiedashboards die zijn gebaseerd op de analyse van ‘big data’ en die de organisatie inzicht geven in de mogelijkheden om werkzaamheden slimmer en beter uit te voeren. Zo kunnen op informatie-gestuurde wijze keuzes worden gemaakt in bijvoorbeeld handhavingsstrategieën, behandeladviezen en procesinrichtingen. De signaalmodellen en dashboards worden gebouwd door gebruik te maken van innovatieve IT-ontwikkelingen en het koppelen van zeer divers aangeleverde data. DF&A maakt hiervoor gebruik van een zelfontwikkelde methodiek om data op te bouwen tot datafundamenten, die de basis zijn voor de producten.

Financieel & Managementorganisatie

Shared Service Organisatie Financieel en Managementinformatie (SSO F&MI) ondersteunt de organisatie in het bereiken van organisatiedoelstellingen, voert en beheert de financiële-, personele-, fiscale- en middelenadministratie en levert de organisatie producten en diensten van hoge kwaliteit. Zo faciliteert SSO F&MI de organisatieonderdelen in het sturen op en verantwoording afleggen over de primaire en ondersteunende processen met een juiste, volledige en tijdige informatievoorziening.

Organisatie & Personeel

Shared Service Organisatie Organisatie en Personeel (SSO O&P) ondersteunt de organisatie in het bereiken van de organisatiedoelstellingen en levert daarvoor eerste- en tweedelijns-expertise op het gebied van (uniforme) organisatie- en personeelsontwikkeling. SSO O&P draagt daarmee bij aan een eigentijds en aantrekkelijk werkgeverschap, de juiste persoon op de juiste plek op het juiste moment én aan een ondersteunende organisatie-inrichting en -ontwikkeling.

Corporate Dienst Vaktechniek

De Corporate Dienst Vaktechniek (VT) is verantwoordelijk voor de fiscale techniek in de zin van rechtstoepassing én voor het vaktechnisch specialisme van de toepassing van toezichtinstrumenten.
In de klantbehandeling komen vragen voor waarop de wet, jurisprudentie en eerder vastgesteld uitvoeringsbeleid geen duidelijk en eenduidig antwoord biedt en waarvoor het antwoord gevolgen kan hebben voor andere gevallen én daarom opgevat kan worden als nieuw beleid. De directie vaktechniek brengt hierover advies uit aan de Concerndirectie Fiscale en Juridische zaken. Op lokaal niveau wordt de vaktechniek vormgegeven op basis van segmentering en op regionaal en landelijk niveau over de segmenten heen om de samenhangende problematiek en beleidseenheid te kunnen overzien en bewaken.

Organisatieonderdelen | Werken bij de Belastingdienst (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6368

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.